top of page
2I5A6610.webp

Obitelj Puntijar iz Gračana njeguje bogatu ugostiteljsku tradiciju još od 1581. godine. Godine 1838. Ivan Puntijar, pradjed današnjeg vlasnika Zlatka Puntijara, otvorio je prvu obiteljsku gostionicu, čime je započelo šest generacija predanosti vrhunskoj gastronomiji i iskrenom gostoprimstvu.

Kroz godine, obiteljski su recepti usavršavani, vina pažljivo birana, a svaki je detalj na stolu pomno osmišljen kako bi se stvorio nezaboravan doživljaj.

Već 168 godina, obitelj Puntijar njeguje uvjerenje da, kao i u svakom vrhunskom restoranu, kucaju dva srca – jedno u kuhinji, a drugo u vinskom podrumu. Zato restoran Stari Puntijar poslužuje povijesne specijalitete nadahnute receptima iz najveće privatne zbirke kuharica u Europi, pohranjenima u Muzeju gastronomije Sveti Vid.

Naša vinska karta s više od 400 etiketa ponos je kuće, a stručno osoblje rado će Vam preporučiti idealno vino uz odabrano jelo. Za jedinstven doživljaj, uživajte u otvaranju pjenušca sabljom u našem privatnom podrumu, gdje u tišini odležavaju najbolja godišta.

Dobrodošli

Doživite priču hrvatske kulinarske baštine
 

2I5A6615.webp

Pozivamo vas na putovanje kroz povijest hrvatske nacionalne kuhinje – od davno zaboravljenih recepata do bezvremenskih jela koja i danas oduševljavaju!

Skriven unutar restorana Stari Puntijar, Muzej gastronomije pravo je blago kulinarske povijesti. Posjetitelji mogu razgledati povijesne predmete iz kuhinje – od starinskog pribora za kuhanje i jelo, do izvanredne zbirke s više od 2000 originalnih kuharica, 1000 jelovnika i gotovo 500 starih turističkih vodiča.

Strast, predanost i entuzijazam gospodina Puntijara prema gastronomiji i ugostiteljstvu učinili su ga ponosnim kolekcionarom i vlasnikom jedne od najvećih privatnih zbirki kuharica u Europi. Među više od 2000 naslova nalaze se ne samo hrvatske kuharice, već i izdanja iz Njemačke, Austrije, Italije, Mađarske, Češke, Švedske, Francuske, Engleske, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Bosne, Srbije, Makedonije, Izraela, Kine, Rusije, Koreje, Egipta, Nizozemske i mnogih drugih zemalja.

Jedno od najzanimljivijih izdanja svakako je „Wiener Kochbuch“, najmanja kuharica na svijetu, tiskana u Beču oko 1905. godine. Prema dostupnim podacima, postoje svega četiri primjerka. Njena posebnost je u dimenzijama – svega 2×2 cm – a unatoč veličini, sadrži čak 100 recepata.

Zalogaj tradicije kroz vrijeme

Muzej gastronomije vodi posjetitelje na kulinarsko putovanje kroz hrvatsku prošlost. Na tom putu imat ćete priliku:

▪ Zakoračiti u dvor grofa Nikole Zrinskog i doživjeti bogatstvo plemićke kuhinje iz 16. stoljeća.
▪ Istražiti „Lovačku kuharicu grofa Erdödyja” iz 1715. godine.
▪ Otkriti prvu kuharicu napisanu na hrvatskom jeziku, objavljenu 1813. godine.

Istaknute povijesne kuharice

„Nova zkup szlozena zagrebachka szokachka kniga” – Prva hrvatska kuharica (1813.)

Izvorno ju je napisao Ivan Birling, kanonik Kaptola, a ova knjiga predstavlja prvu kuharicu ikad tiskanu na hrvatskom jeziku. Pod utjecajem austrijske i sjeverozapadne hrvatske kuhinje, sadrži 554 recepta. Osim svog gastronomskog značaja, kuharica ima veliku kulturnu i jezičnu vrijednost, jer je napisana kajkavskim narječjem.

Kako bi ti povijesni recepti postali dostupni današnjem čitatelju, Zlatko Puntijar je u novom izdanju omogućio:

▪️ Vjerno preslikan originalni tekst na starohrvatskom jeziku
▪️ Prijevod na suvremeni hrvatski
▪️ Prijevod na engleski jezik

🍽 Jela iz ove kuharice možete kušati u restoranu Stari Puntijar:
✔ Teletina u umaku od limuna
✔ Bavarski odrezak
✔ Knedle od jabuka u umaku od crnog vina

„Kuharica u korist Crvenog križa za Hrvatsku i Slavoniju“ (1916.)

Nastala u teškim godinama Prvog svjetskog rata (1914.–1916.), ova humanitarna kuharica izvorno je objavljena na njemačkom jeziku, a napisao ju je glavni kuhar bolnice Crvenog križa u Zagrebu.

Zahvaljujući Zlatku Puntijaru, nakon 90 godina ova jedinstvena knjiga po prvi put je dostupna i na hrvatskom jeziku.

📜 Primjer recepta iz ratnog doba – jednostavno, štedljivo, ali ukusno jelo:

„Kupus se propirja s komadićima slanine i luka. U vatrostalnu posudu slaže se red kupusa, red riže, red šunke (ako je ima) ili tanke ploške slanine, i tako redom dok se ne napuni. Prelije se vrhnjem. Od malo maslaca, brašna, soli i jaja umijesi se tijesto, tanko razvalja i nareže na trakice koje se slože u obliku rešetke preko složenca. Premaže se jajetom i zapeče u pećnici.“

Ovaj snalažljivi recept, rođen iz nužde, i danas je aktualan.

„Umijeće austrijskog kuhanja“ (početak 20. stoljeća)

Autor ove kuharice je J. F. Beutel, priznati kuhar iz Opatije koji je stekao međunarodnu slavu u Beču, Frankfurtu i drugim europskim gradovima. Knjiga svjedoči o statusu Opatije kao vodeće gastronomske destinacije na prijelazu stoljeća.

Što ovu kuharicu čini posebnom?
Beutel ju je osobno ilustrirao, naglašavajući ne samo preciznu pripremu jela, već i važnost načina serviranja i estetskog dojma na tanjuru.
Njegov pristup bio je revolucionaran za svoje vrijeme, a kasnije je postao temelj modernog vrhunskog kulinarstva.

Izdanje Zlatka Puntijara sadrži hrvatski prijevod, čime je ovaj gastronomski klasik postao pristupačan suvremenim čitateljima.

 

„Hrana i kako se priprema“ (1908.)

Autor kuharice je Miroslav Galović, a ova simpatična knjižica izdvaja se po svom jedinstvenom pristupu mjerenju vremena kuhanja.
Umjesto minuta, neki recepti upućuju domaćicu da vrijeme pripreme mjeri molitvama – odraz drevne tradicije prema kojoj su žene često molile dok su kuhale.

 

Kušanje vina u autentičnom ambijentu podruma

Ponosimo se i vlastitom vinotekom – ekskluzivnim prostorom za degustacije i vinska sljubljivanja. Naše susretljivo osoblje s veseljem će vas provesti kroz bogatu i raznoliku vinsku ponudu te odgovoriti na sva vaša pitanja.

Jedno od najposebnijih iskustava koje nudimo je otvaranje pjenušca sabljom, izvedeno u miru vinskog podruma, gdje najbolja vina tiho dozrijevaju do savršenstva.

Naš tim rado će vam preporučiti idealno vino uz svako jelo, kako bi vaš gastronomski doživljaj bio potpun.

Čast nam je čuvati bogatu povijest hrvatske kuhinje i dijeliti je s vama.
Dobrodošli u Stari Puntijar – mjesto gdje se povijest, tradicija i vrhunski okusi spajaju u jedinstveno iskustvo.

Zatražite ponudu ili rezervaciju stola

Ispunite obrazac za ponudu ili rezervaciju stola – brzo ćemo vam odgovoriti!

Contact

Adress:

Gracanska Cesta 67, 10000 Zagreb

Hotel Reception:

(06.00 – 23.00h) +385 1 6457 900

Restaurant “Stari Puntijar”:

(12.00 – 23.00h): +385 1 4675 600

Group Reservations 

MICE Department

segment: sales@hotelpuntijar.com

Services

  • Room service from 07:00 to 22:00

  • Reception open from 06:00 to 23:00

  • Daily room cleaning

  • Bathroom toiletries

  • Slippers

  • Laundry and ironing service

  • Dry cleaning service

  • Photocopying and printing service

  • Secured parking

  • Reservations at the Stari Puntijar restaurant

bottom of page